enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Çarpıntı

ÇARPINTI NEDEN OLUR

Kalbimiz sürekli çalışmasına rağmen kendini bir süre hissettirmez ve kalp atışlarımızı çoğu zaman dinlemeyiz bile. Bazı insanlar bazı zaman dilimlerinde göğüs kısımlarında ve karın kısımlarında kalp atışlarının hızlı olduğunu anlarlar. Düzensizce atan kalp atışlarına ise çarpıntı adı verilmektedir. Çevremize baktığımız zaman çoğu insanda karşılaşacağımız çarpıntılar ciddi sorunlar yaratmazlar fakat insanların paniğe kapılmasına sebebiyet verebilirler. Bu paniğin verdiği stres ile çarpındı devam edebilmektedir. İnsan psikolojisi birçok şeyi etkilediği gibi olumsuz sonuçları çarpıntıyı da etkilemektedir.

Beslenme düzensizlikleri ve psikolojik sorunlar kalp çarpıntılarını tetiklemektedir. İçilen nescafe veya Türk kahvesinin fazla kaçırılması da çarpıntı olduğu zaman uyarıcıdır. Tüm bu sebeplerin haricinde kalple ilgili olan sorunlarda bu çarpıntıya sebep olabilmektedir. Kalp hastalıklarını kalp çarpıntıları işaret edebilmektedir ancak hastanın bunlar dışında şikayet edeceği unsurlarda bulunmaktadır. Bir anda kararan gözler, vücudun halsiz hissedilmesi, göğüste sıkışma yaşanması, nefes alıp verirken sıkıntı olması, ani baş dönmesi vb belirtiler eğer çarpıntıya eşdeğerse mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Kalp Çarpıntısı Sebepleri ve Psikolojik Nedenleri

Kalp çarpıntısını yaşayan birey sebebinin sinirsel olduğu zamanlarda fenalık geçirdiğini hissetmekte ve derince nefes alması gerektiğini fark etmektedir. Bu yaşanan duyguları endişe tetiklemektedir. Bu durum gün boyu devam edebilmektedir. İnsan beyni kimi zaman yaşadığı psikolojik bunalım ile psikolojik bunalım arasındaki farkı çözemez ve bundan en çok kalp etkilenir. Beyin vücudu bir anda fiziksel zorluklara hazırlar ve kalp atışında anormallikler meydana getirir. Kişilerin ev içerisinde veya işyerinde arkadaşlarıyla yaşadığı sıkıntı sonrasında bu durumun kalp çarpıntısı şeklinde yaşanmasının sebebi budur. Stres yalnızca yaşanılan sıkıntıların bizi üzmesi değildir. Bir anda yaşanılan korkular, hayat kaygıları, durumlar karşısındaki şaşkınlıklarımız vücudumuzun içerisinde adrenalin hormonunun salgılanmasına sebep olur. Böylece kalp atışları eskisinden daha hızlı atmaya başlar. Panik atak hastalığı bulunan kişiler çoğu zaman kalp hastalığına yakalandığını düşünürler ve bu durumda direk hastaneye giderler.

Kalp Ritmi Bozukluğu

İnsanlarda yaşanan çarpıntılar bazen kalp ritminde yaşanan sıkıntıyı gösteriyor olabilir. Eğer kalbiniz düzensiz atıyorsa bir bireyde bir dakika da atış ve 50 ve 100 arasında değişebilmektedir. Bu şekilde A ritmi bu rakamların da belirttiği gibi çok düzensiz veya oldukça yavaş bir şekilde olmasıdır. Kalp ve damar hastalıkları Aritmiyi tetikleyen etkenler arasındadır fakat bu durumun nedeni arasında stres sigara kullanımı ve anemi hastalığı da gelebilmektedir.

Fiziksel Aktivite
İnsanlar olması gerekenden daha fazla güç harcadıkları zaman çok fazla efor sarf edilen aktivitelerden sonra bireyler kalp çarpıntısı yaşarlar. Hareketsiz yaşayan insanlar bir anda olması gerekenden daha fazla hareket yapınca kalp çarpıntısı tetiklenmektedir.
İlaçlar
Alerji için kullanılan ilaçlar, kalp hastalığı olan kişilerin kullandığı ilaçlar, gribe yakalananlar, astım hastalığı olanlar ve diyet haplarının dışında vücuda alınan bitkisel maddeler de kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir.
Kafein&Nikotin
Her gün bardak bardak içilen çaylar, asitli içecekler, kahveler aşırı derecede kafein içerirler. Aynı zamanda ellerden düşmeyen sigara ve sözde enerji veren kimyasal enerji içecekleri çok fazla çarpıntılara sebep olmaktadır. Çevremizdeki insanlardan bazıları içtiği kahvenin ve çayın yan etkisi olduğunu söylerken aslında çarpıntıdan bahsetmektedir. Enerji içecekleri ciddi problemlere alkolle karıştırılarak içildiğinde yol açmaktadır.
Tiroid Bezinin Fazla Çalışması ve Büyümesi
Tiroid bezi Tiroid hormonunu çok fazla salgıladığı zaman hipertiroidi diğer bir değişle zehirli guatr denilen hastalığa sebep olmaktadır. Sürekli sinirli olma, istemsiz kilo kayıpları yaşama, konsantrasyon problemi çekme gibi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Vücut içerisinde her bir hücrenin oksijen kullanımını ve enerji kullanımı denetleyen bu organdır. Aynı zamanda tüm bu sürece ise metabolizma adı verilmektedir. Vücut sistemi içerisinde Tiroid hormonu metabolizmanın düzenini sağladığı gibi sinir sistemlerini, mide sağlığı ve kalp gibi organları da büyük ölçüde etkisi altına almaktadır. Hücre içerisinde oksijen oranının ve enerji oranlarının artması Tiroid hormonunun fazla salgılandığı anlamına gelmektedir. Bu durumda kalbin daha fazla hızla atmasına ve çarpıntının yaşanmasına sebep olmaktadır.
Kansızlık ( Anemi)
İnsanların bazılarında kırmızı olan kan hücreleri sağlığını koruyamamış ve dokulara gerektiği kadar oksijen depolayamamıştır. Böylece vücut içerisindeki dokular ve hücreler oksijen ihtiyacı duymaktadır. Bu durumda dokulara gerektiği kadar kırmızı kan hücreleri depolamak isteyen kalp hızlanır. Bunun sonucunda da kalp üzerinde baskılar oluşur. Buna da çarpıntı denebilir. Kalp ne yaparsa yapsın sağlık içinde alyuvarlar olmazsa dokular gerektiği kadar oksijen alamazlar.
Hipoglisemi
Tam anlamıyla bir hastalık olmayan hipoglisemi insanda kan şekerinin olması gereken değerlerden aşağı düşmesidir. İnsanların çarpıntı hissetme sebeplerinden birisi de kan şekerinin düşmesi olabilir. Aniden terlenmesi, tenin bir anda solması, titreme gelme gibi belirtiler hastalığın içindedir fakat belirtilerin ne ölçüde olduğu tespit edilerek kan şekeri normal değere dönüştürülür ve tüm bu rahatsızlıklar tedavi edilir. Diyabet yani şeker hastalığının da göstergesi olabilen hipoglisemi beslenme alışkanlığında olan eksiklikler, sıkıntı ve bunalım aynı zamanda vücudun yorgun düşmesi de bu hastalığı işaret edebilmektedir.
Hamilelik
Hamile bayanların anlık çarpıntılar yaşaması çok anormal bir durum değildir. Doğum yapan bayanlarda bu şikayet çok fazla görülmemektedir. Aniden hormon değişikliği yaşayan kadınlarda menopoz döneminde ve adet döneminde çarpıntılarla karşılaşılabilmektedir.
Paroksismal Taşikardi
Kalp atışlarının biranda hızlanması ve aynı şekilde bir anda bu hızlanmanın durmasıyla oluşmaktadır. Bu şikayetlerden biri ise çarpıntının biranda olması ve bir anda sona ermesidir.
Kalbin Damar Hastalıkları
Damar tıkanıklığı besin alımındaki hatalar, çok fazla kilo alıp verme, tütün kullanımı ve sıkıntı yaşama gibi sebeplerden dolayı insanlarda oluşabilmektedir. Tıkanan yerler vücut içerisinde yeterince oksijen almamaktadır. Vücudun sabit bir yerinde görünmeyen bu hastalık kalbi tetiklemektedir. Aynı zamanda kalp atışlarının normal şekillerde ilerlememesine sebep olabilmektedir. Bireylerin göğüslerinde hissettiği ağrı, oturduğumuz yerde ağrıyan omuzlar, kollarımız ve sırtımız bu çarpıntıyla birlikte hissediliyorsa derhal bir doktora gidilmelidir.
Diğer Kalp Hastalıkları
Bugün çarpıntının belirtileri içerisinde kalp kapağında oluşan sorunlar, kalbin kaslarının iyi çalışmaması (kardiyomiyopati) aynı zamanda aniden geçirilen kalp krizlerinin nedeni içinde çarpıntılar vardır. Çarpıntının haricinde nefes alıp vermekte zorlanma, göğüste ağrı hissetme, ani bayılmalar en ufak bir şeyde yorulma gibi nedenlerde bulunmaktadır.

Eğer çarpıntınızın sebebini fiziksel ve psikolojik olmadığını düşünüyorsanız hiç ummadığınız bir anda rahatınız yerindeyken bu sorunu yaşıyorsanız en yakın zaman içerisinde doktora gitmelisiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica